Breaking

Wednesday, September 23, 2015

KUIH KASWI

Sehari dua lagi nak raya dah! Biasa la raya haji takde persiapan apa2. Lepas raya baru nak buat rendang. Kalau dapat tulang, boleh buat sup. 

Kelmarin buat kuih kaswi..... ambik dari blog yatie memories lagi. Sedap sangat. terlagi2 memakannya. Akan datang, nak buat lagi. 

Nak resepinyer.... share dari blog sana...... klau nak tengok blog tu, klik sini...



Bahan-bahan :

1 cawan gula
1 cawan gula merah
5 cawan air
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1/2 cawan tepung beras (saya tambah 2 s/b lagi)
sedikit garam
3 sudu besar air kapur
1 sudu besar coklat emulco (utk kuih nmpk gelap)
Daun pandan
Loyang atau acuan kuih lompang yang disapukan dengan sedikit minyak masak
Kelapa parut + garam

Cara-cara :

Gunakan 2 cawan air untuk memasak gula pasir, gula merah dan daun pandan. Masak hingga gula larut. Ketepikan.Ayak semua tepung.Tambahkan selebih 3 cawan air ke dalam bancuhan air gula.
Masukkan air kapur.
Masukkan coklat paste. Tapis air gula ke dalam tepung - Gaul rata.Tapis bancuhan tepung untuk mengelakkan dari berketul-ketul.Kacau seketika di atas api yg kecil supaya kelihatan agak pekat tapi jangan sampai bertukar menjadi kanji, sentiasalah di kacau guna whisk dlm 3 minit.

Sapu loyang/acuan dengan minyak masak supaya kuih mudah dikeluarkan.Kukus loyang/acuan dahulu tanpa isi. Tuang bancuhan tepung dalam acuan dan kukus selama 45 minit atau sehingga masak.

Bagi yang mengukus di dalam loyang, kuih akan kelihatan lembik dan berair. Ambil sehelai kitchen tissue dan letakkan di permukaan kuih agar air itu dapat diserap. Sejukkan kuih baru dikeluarkan dari acuan.

Boleh dihidang dengan kelapa parut bercampur sedikit garam yg telah dikukus juga seketika supaya tahan lama.



p/s : Sangat berpuashati dengan kejadiannya....hihi!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...