Breaking

Friday, July 22, 2011

Sup Bebola Ikan


Dalam kesibukan aku mengemas barang semlm sempat jugaklah mengupdated blog... masakan semalam yang simple. Campak2 je dah siap. Masakan berkuah dan bersup ni memang kegemaran aku dan anak2, lebih2 lagi di masak dengan  bebola dan kek ikan. Di tambah dengan sedikit sayur.... emm berkhasiat!

Masakan aku kali ni 'Sup Bebola Ikan'

Bahan2 :

1 paket bebola ikan
3 keping kek ikan
2 pokok sawi
1 paket cendawan
1/2 batang carot
1 biji tomato
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
1 pokok daun sup
1 pokok daun bawang
1 paket sup bunjut
1/2 ketul kiub ayam
1 sudu  teh serbuk lada hitam
Sedikit kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang
Air sebanyak mana yang disukai
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa.

Cara2 :

Bebola ikan di belah dua, kek ikan, sawi, daun sup, daun bawang dan carot di di potong2.  Cendawan pula di siat2dan tomato dibelah empat. Bawang merah, bawang putih dan halia di tumbuk lumat. Panaskan minyak masak. Tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang bersama bahan tumbuk.

Bila dah kekuningan, masukkan sedikit air, sup bunjut, kiub ayam  dan serbuk lada hitam.  Renehkan sekejap, tambahkan air lagi. Masukkan bebola ikan, kek ikan, carot dan cendawan. Didihkan seketika. Masukkan sawi dan tomato. Perasakan dengan garam dan gula. Bila sawi dan tomato dah agak2 nak layu masukkan daun bawang dan daun sup. Lepas tu bolehlah terus diangkat. Siap sedia untuk dimakan.

Sedap nih!,  makan pula dengan kerabu tomato... berselera makan. 

Nak resepi kerabu tomato? Klik sini

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...