Breaking

Monday, July 30, 2012

Ikan Kembung Bakar Sambal

Ini juadah semalam..... Sungguh senang dan amat ringkas. Rasanya boleh tahan...... menyelerakan! Sesambil buat kerja lain, aku bakarlah ikan tu kt oven je... mudahkan!!



Bahan2 :

4 ekor ikan kembung
1 sudu besar cili giling
1 batang serai
2 biji bawang merah
1 sudu teh serbuk kunyit
sedikit garam
Sedikit minyak masak

Cara2 :

Ikan dibersihkan. Bawang merah dan serai ditumbuk lumat. Gaul sebati bahan tumbuk bersama cili giling, serbuk kunyit dan sedikit garam. Gaul dan lumurkan bahan2 ni pada ikan serta di  perap sebentar.

Dulang tempat  membakar ikan lapikkan dengan aluminium foil dan sapu dengan sedikit minyak. Letakkan ikan dalam dulang. Renjis2kan ikan dengan sedikit minyak.

Bakar dalam ketuhar dengan suhu 200C selama lebih kurang 45 minit. Bila dah masak boleh dimakan dengan air asam kicap.

Bahan dan Cara membuat Air Asam Kicap :

4 bji cili api
1 biji tomato
1/2 biji bawang besar
3 sudu besar kicap pekat
1 sudu makan pes asam jawa
1/4 cawan air suam
1 sudu makan gula

Cara2 :

Cili api dihiris halus. Tomato dan bawang besar dipotong dadu. Gaulkan semua bahan sehingga sebati. Dah siap, bolehlah dihidangkan dengan ikan bakar.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...