Breaking

Tuesday, December 29, 2015

Sagu Gula Melaka

Petang kelmarin buat juadah minum petang..... satu pencuci mulut yang sangat mudah. Godek2 jer, dah siap. Nak cepat sebab pada malam nya nak pergi jenjalaan cari baju sekolah anak2 .... Dah beli dah sebenarnya tapi  ada beberapa benda yang tertinggal....

Jom la kita tengok resepi sonang dan belanja sekeping gambar tak semenggah ni.... haha!


Bahan2 :

2 cawan sagu telor ikan
1 keping gula melaka
1 cawan gula merah
1/2 cawwan gula pasir
2 helai daun pandan
Perwarna hijau
Air secukupnya

Cara2 :

Buat air gula melaka dulu. Gula melaka, gula merah, gula pasir dan daun pandan dicampur dalam periuk bersama 2 cawan air dan di masak sehingga mendidih. Masak sampai gula hancur. Ketepikan.

Sagu telor ikan dibasuh dan tapiskan. Didihkan 2 cawan air. Seterusnya masukkan sagu. Taruh pewarna. Kacau terus sehingga sagu menjadi jernih dan menjadi pekat dan likat. Lepas tu bolehlah diletakkan didalam loyang atau acuan yang di sukai.

Dah sejuk, bolehlah dimakan bersama gula melaka. Kalau nak makan sejuk... taruh dalam peti ais terlebih dulu. Sedapppp!


p/s : Kalau nak lagi sedap boleh tambah dan makan dengan santan  atau susu cair.... nyumm3

*******************
my life .....!
klik SINI
*******************

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...